“Zet de maskers maar op

en verberg uwe kop

zodat niemand kan zien

of je Jan bent of Trien !”

(dixit : Nonkel Bob)

 

Het is weer zover ! Carnaval op school, vroeger was dat één –  ja u leest het goed !!!! – één dag feest ! We kwamen op vrijdag naar school met een bruine zak over onze kop en klaar. Helaas is dat al lang verleden tijd -ondergetekende heeft de gezegende grens van 40 reeds overschreden- neen, heden ten dage gaat Carnaval als volgt…

Men krijge een mail via één of ander fancy platform op vrijdagavond (liefst voorafgaand aan de week van Carnaval) ondergetekende leest deze mail uiteraard pas zondagavond….

‘Liefste moeders & vaders, volgende week is het Carnaval, we gaan dit uitgebreid vieren (tot daar ben ik nog mee-I like to party-) Uw kind moet zich volgende week elke dag in een ander thema verkleden (SAY WHAT ?!?)

MA – gekke benen/voeten dag

DI – omgekeerde/binnenstebuiten dag

WOE – crazy hair day!! – Lies is daar goed in :/

DO – pyjama dag

VRIJ – alle remmen los ! (Mijn brein slaat tilt !!!!)

Het zal je maar overkomen, uw dochter van 7 vindt knutselen het einde – is voor zichzelf nogal perfectionistisch – jijzelf hebt een job die enige creativiteit vereist – het verwachtingsniveau stijgt naar ongekende hoogtes…. – de werkweek die eraan komt is moordend, er is geen gaatje meer vrij…. het enige wat ik kan denken is MILJAAR DEDJU…. weeral niet voorbereid…., deze ploetermoeder heeft Carnaval weer niet op tijd zien komen ! Waar is die village als je ze nodig hebt ? Het allerergste is….knutselen en bedenken dat doe ik graag, maar mijn creativiteit wordt volledig gefnuikt onder tijdsdruk…. En ik ben echt niet de enige die begint te flippen van deze toestanden. Mijn beste vriendin, degene die altijd alle mail op voorhand leest, die alles maaaaanden op voorhand al geregeld heeft, degene die zelfs de kledij van de kinderen ordent per seizoen ! (ja, die bestaat :-)) zelfs zij gaat steigeren van zo’n mail…. want zij is dus allesbehalve creatief, but well organised. Ik kom dus tot volgende oplossing voor de toekomst…

OPLOSSING 1 : Liefste vriendin… geef mij volgend jaar 4 weken vóór Carnaval de opdracht om voor mijn en jouw kinders originele Carnaval outfits in elkaar te steken…. daar komt die village….

OPLOSSING 2 : Voor zij die vandaag met de handen in het haar zitten : ga naar Delhaize – koop een bruine kraft zak aan de kassa voor € 0,25 – laat je gaan met overschotjes wol / verf / papier / schaar & lijm…. laat je fantasie de vrije loop…. knip 2 gaatjes in de zak ter hoogte van de oogjes (knippen als de zak NIET over het hoofd zit) – pas de opening onderaan aan door er wat knipjes in te geven – en klaar is Kees ! Succes gegarandeerd – Retro Carnaval heet zoiets !

En dan een versie waar ik altijd wat stil van word! De masker-series van Saul Steinberg, laat je inspirereren!

Maskerserie Saul Steinberg 1962

Cut-outs van bruin papier of karton of op papieren zakken waarop hij heel grafisch op alle mogelijke manieren gezichten tekende om zichzelf en zijn vrienden te vermommen. Daarna liet hij de bonte karakters fotograferen door de bekende fotografe Inge Morath, in leuke interieurs , alleen of in groep. Saul: “vermomming staat centraal in mijn werk , iedereen draagt een masker, echt of metaforisch. Mensen creëren personages door hun kleding, kapsel, meubilair en lichaamshouding.”

Maar ook dichter bij huis staan we gekend om onze maskers in de kunst. Nope geen Aalst carnaval, maar wel de Gilles van Binche (UNESCO WERELDERFGOED!) en laten we James Ensor en zijn maskers zeker niet vergeten!