Heb je ooit een IKEA-meubel in elkaar gezet? Als het antwoord ja is ( zoals iedereen in het westelijk halfrond! ), heb je waarschijnlijk het IKEA-effect ervaren, zelfs zonder het te weten. Het IKEA-effect verwijst naar het fenomeen waarbij mensen meer waardering hebben voor de resultaten van hun eigen werk, zelfs als het gaat om iets ogenschijnlijk eenvoudigs, zoals het in elkaar zetten van een meubel met een hééééél duidelijk stappenplan. Dit psychologische effect helpt niet alleen bij het ( over-)waarderen van je DIY-projecten, maar kan ook van onschatbare waarde zijn voor teambuilding.

De de magie van “hey, ik kan dat zelf!”

Het IKEA-effect is vernoemd naar de Zweedse meubelgigant IKEA, ( ik dacht hier even IKEA te omschrijven, volgens mij heeft IKEA geen introductie nodig! ) Maar waarom waarderen mensen hun eigen creaties zozeer? Hier zijn een paar redenen:

1. Investering van tijd en moeite: Het in elkaar zetten van meubels of andere projecten vergt tijd en moeite. Wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt, met bloed zweet en tranen dan voel je die persoonlijke investering in het eindresultaat. Indien je met snijmesjes hebt gemerkt dan voel je het soms nog weken nadien, maar dat is dan nog iets anders.

2. Gevoel van prestatie: Als je een complexe taak hebt volbracht, zoals het bouwen van een meubelstuk, geeft dat een gevoel van trots en kan je fier zijn op het resultaat. Amai, heb ik dat hier gemaakt!

3. Persoonlijke touch: Zelfgemaakte projecten hebben vaak een persoonlijke touch. Je hebt controle over het proces en kunt het aanpassen aan je eigen smaak. Okay, nu denk je. Wat is er nu van persoonlijk aan een IKEA-kast? Dan heb je nog nooit gehoord van IKEA-hacks.  

Zo verslavend!

Okay en dan een bold statement ” we overwaarderen zelfgemaakte creaties “. We zijn onze eigen sympathieke kleuterjuf die bij alles wat we maken heel enthousisast ‘ flink gedaan ‘ zeggen. 

Interessant genoeg leidt het IKEA-effect er soms toe dat we onze creaties hoger gaan inschatten dan ze eigenlijk zijn. Dit kan leiden tot een soort roze bril die ons doet geloven dat onze DIY-projecten perfect zijn, zelfs als ze dat niet zijn. En dat is ook zo ok! Maar hey, als jij tevreden bent dan is het toch ok.  Het IKEA-effect creëert een onzichtbare band met wat we hebben gemaakt, waardoor we het met genegenheid bekijken. We zijn stronte-fier!

Teambuilding en Het IKEA-effect

Nu vraag je je misschien af hoe dit psychologische fenomeen van pas komt bij een creatieve teambuilding. Het antwoord is eenvoudig: het IKEA-effect zorgt voor een extra laagje glans aan het eindresultaat en als je dit dan nog eens samen hebt gemaakt. Wel, dan is het glunderen geblazen! Het versterkt dus de band tussen teamleden. Iedereen kent ‘triggers’ ? Een trigger ook wel een prikkel, is een gebeurtenis, situatie of gedachte die een emotionele en lichamelijke reactie oproept. Zo kunnen ze bepaald gedrag bij ons veroorzaken. Vaak in negatieve zin en beïnvloeden het stressniveau. Wij stellen dat het IKEA-effect zorgt voor ‘glimmers’ : Glimmers zijn kleine momenten die vreugde of vrede opwekken, waardoor ons zenuwstelsel zich veilig of kalm kan voelen. 

1. Samenwerking: Het samen oplossen van problemen en het voltooien van een taak, zoals het bouwen van een meubelstuk, bevordert teamwork. Teamleden moeten communiceren, taken verdelen en elkaar helpen om het doel te bereiken.

2. Trots op het eindresultaat: Wanneer een team samenwerkt aan een project en het met succes voltooit, creëert dit een gevoel van gezamenlijke prestatie. Iedereen voelt zich trots op het eindresultaat, wat de teamgeest versterkt.

3. Emotionele binding: Het delen van een uitdagende ervaring, zoals het in elkaar zetten van een complex meubelstuk, kan leiden tot een diepere emotionele binding tussen teamleden. Ze delen herinneringen en overwinningen, wat het vertrouwen en de samenwerking bevordert.

Dus, de volgende keer dat je een teambuildingactiviteit plant, overweeg dan om het IKEA-effect in te schakelen. Geef je team de kans om samen te werken aan een uitdagend project dat ze zelf moeten bouwen. Het zal niet alleen de waardering voor het werk vergroten, maar ook de teamspirit versterken. Uiteindelijk draait teambuilding immers om het bouwen van sterke en hechte teams die samen grote dingen kunnen bereiken.

Wil je graag eens horen hoe wij het IKEA-effect tot in jouw bedrijf kunnen krijgen? We volgen geen gebruiksaanwijzing dat voor iedereen is. Nee, wij merken iets uit voor jouw team! Geen Zweedse balletjes voor ons maar zweetballen van de inspanning .

Tot snel

Lies