De gemiddelde Vlaming zit ongeveer 7,5u per dag het zout op zijn patatten te verdienen en is gemideld 50min per dag onderweg van en naar het werk. Wat als werken een lijdensweg is (is geworden) door een burn-out, bore-out of voor 6% van de werknemers pesten op de werkvloer. Dolly Parton ( love her!) zong het al. Maar laten we eens in wat cijfers duiken.

“Workin’ 9 to 5, what a way to make a livin’
Barely gettin’ by, it’s all takin’ and no givin’

They just use your mind and they never give you credit
It’s enough to drive you crazy if you let it”

Meten is weten

Recent onderzoek onthult dat maar liefst 79,8% van de werknemers stress ervaart gerelateerd aan hun job. En nog verontrustender is dat 68,1% van hen deze stress al meer dan drie maanden ervaart. Dit zijn geen cijfers, maar menselijke verhalen van uitputting, wanhoop en onzekerheid.

Mark: “Elke dag voelde als een eindeloze worsteling. De stress leek nooit te verdwijnen. Maar uiteindelijk na veel rusten en andere hobby’s zoeken ontdekte ik een uitweg en voelde ik me terug een deel van mijn eigen leven, begrijp je?”

Pesten op de werkvloer

Ja, dat is een ding. Als je dacht dat je na je humaniora nooit meer in contact zou komen met pesters…? Verre van waar!Pesten op het werk is een schrijnend probleem dat te vaak in de schaduw blijft. Ongeveer 6% van de werknemers wordt wekelijks geconfronteerd met ernstig pestgedrag, dat hun mentale gezondheid schaadt. Dat kan gaan van roddelen, informatie achterhouden, vijandig reageren, uitlachen, lunch verstoppen tot zeer ernstig pestgedrag

Laura “Ik voelde me gevangen op het werk, de jobinhoud en de verloning zat goed maar de collega’s waren zo giftig. Uiteindelijk bleek de enige optie na heel veel aan de alarmbel te trekken toch een andere job te zoeken.”

Mentaal welzijn op het werk een must geen extraatje

Mentaal welzijn is niet langer een optionele luxe. Werknemers hebben behoefte aan ondersteuning en begrip. Het BAT (Burnout Assessment Tool) toont aan dat uitputting, zowel fysiek als mentaal, wijdverspreid is onder werknemers. 1 op 6 werknemers voelt zich ‘vaak’ tot ‘altijd’ mentaal uitgeput. Meer dan 1 op 5 (22,2%) geeft aan dat ze niet uitgerust raken nadat ze gewerkt hebben wat dan ook weer een uitputtingsslag wordt in de privésfeer. Waarom het zo interessant is om te investeren in je werknemers? Niet alleen is het als werkgever een dick-move en dom om je werknemers als onkosten en niet als kapitaal te zien. Maar gemiddeld blijft een werknemer met burn-out 6 à 8 maanden afwezig en het volledige herstelproces kan tot jaren duren.

 Emma “Ik was zowel moe als compleet in overdrive , altijd en overal.”

Bore-out: de andere kant van de medaille:

Naast burn-out is er ook bore-out, een gevoel van leegte en zinloosheid in het werk dat net zo schadelijk is als burn-out. Het behouden van uitdaging en betekenis in het werk is cruciaal. Soms is het een kwestie van groeimogelijkheden bij je huidige werk, andere taken krijgen maar soms kan het ook zijn dat je maar een kleine schakel bent in een veel grote proces en het resultaat van je ‘hard fakken 9 -5’ nooit effectief ‘zien’ kan een reden zijn tot bore-out.

 Tom: “Iedere dag voelde als een herhaling.”

Teamspirit

De bevraging toont aan dat teamsfeer voor 56,9% van de werkgevers steeds belangrijker wordt. Een positieve teamsfeer kan het verschil maken in het voorkomen van burn-out, het bestrijden van pesten en het verbeteren van het mentale welzijn. Het werk kan dan wel saai zijn maar je collega’s zijn fantastische mensen die je elke dag een gevoel van eigenwaarde geven.

Conclusie:

Lees je dit en denk je? “dakannatochni!?” Wel, ja dat hadden we bij StudioFluo ook. In onze zoektocht naar welzijn op het werk zijn deze pijnpunten essentieel om bij stil te staan. Bij StudioFluo begrijpen we de waarde van een ondersteunende bedrijfscultuur en de kracht van creatieve teambuildings met de edrc-methodiek.

We hopen dat deze blog HR- en happiness-managers inspireert om meer te ontdekken en actie te ondernemen. Werkwelzijn is geen optie, het is een noodzaak. Het is tijd om het verschil te maken!

  • WELZIJN OP HET WERK IN VLAANDEREN: NIEUWE CIJFERS EN DUIDING VANUIT ONDERZOEK / Ugent
  • Brutoloon, flexibiliteit en dichtbij huis werken steeds belangrijker voor werknemers / Liantis